Sote ei ole mielipide

Eilinen vaalitentti oli itselleni ällistys. Mitä olemme oppineet satojen miljoonien hankkeesta, joka ei johtanut mihinkään? Ei mitään, vakuutti eilinen Ylen puheenjohtajatentti.

Mittareita, ei malleja

Eniten kauhistuis siitä, miten eri puolueiden puheenjohtajat huusivat omia “mallejaan” kilpaa. Maalaisjärjellä ajateltuna meillä pitäisi olla sekä sote- että maakuntamallien järjestelyjen vaihtoehdot hyvinkin raadollisesti ruodittuna, asiantunijoiden sekä poliitikkojen jäljiltä.

Tässä vaiheessa kysymys ei voi olla enää siitä, mitä “poliittista mieltä” asiasta ollaan. Poliittisten päättäjien tarkoitus on löytää konsensus siitä MITÄ uudistuksella haetaan. Asiantuntijat esittävät parhaan mallin MITEN näihin uudistuksiin päästäisiin.

Ja toistan. Sote-uudistuksen muoto ei voi olla mielipideasia tai riippua kulloisenkin hallituksen poliittisista voimasuhteista. Kyseessä on suurimpia uudistuksia oikeushenkilömuistiin, joten ei nyt oikeasti munata tätä heti alkuun!

Laatua, laatua, laatua

Laatu ja tehokkuus eivät ole toisensa pois sulkevia asioita. Työskentelen yrityksessä, jossa teemme töitä asiakkaidemme liiketoiminnan tehostamiseksi. Ja laatu on aina se avainsana, jolla tehokkuutta lisätään. Sote-uudistuksenkin tulisi keskittyä nykyisen palvelujärjestelmän laadun parantamiseen, asteittaiseen kehittämiseen kohti asiaa parhaiten ajavaa rahoitusmallia.

Meidän tulee viipymättä aloittaa hoitokotien ja muiden palveluyksiköiden laaduntarkkailun tehostaminen sekä luoda sitovat laadunhallinnan ja tarkkailun työkalut laadukkaan hoivan ja palvelun takaamiseksi. Viranomaisresursseja ei tule käyttää turhaan kyttäämiseen (vrt. Valvira puuttui pienpanimon some-kehuihin) vaan lisätä aidosti merkittävää työtä, jolla taataan meidän kaikkien ihmisarvon kunnioitus.

Nyt ei enää keskustella malleista. Tieto meillä jo pitäisi olla. Nyt mittaroimaan!

Jaa kirjoitus:

leave a comment